צוואה היא מסמך משפטי שמאפשר לסלול דרך בטוחה לחלוקת הירושה שלכם לפי רצונכם, ולמנוע חיכוכים או אי הבנות בין אלה שנותרו לאחר לכתכם מהעולם.
מי צריך צוואה?
בגדול – כל מי שמחזיק ברכוש, מכל סוג שהוא, בהנחה שאותו אדם רוצה שרכושו יחולק בדרך הרצויה לו.
ישנם גם מקרים שבהם כדאי לערוך צוואה כדי לוודא שהרכוש לא יחולק לפי החוק "היבש"… הנה כמה כאלו:
- במקרה שרק אחד מבני הזוג הולך לעולמו, הצד השני מקבל את הירושה על פי חוק – גם אם בני הזוג היו בתהליך גירושין (שלא הושלם)… מצב זה קורה יותר ויותר ובדיעבד לא ניתן לעשות דבר.
- במקרה שתרצו לחלק את הירושה לילדים לפי תמהיל שמותאם לכם. לדוגמה – אחד הילדים כבר קיבל מכם סכום כסף או רכוש במהלך חייכם, ותרצו ששאר ילדיכם (שלא קיבלו כסף או רכוש), יקבלו חלק גדול יותר מהירושה. מאחר שהחוק מחלק בצורה שווה את הירושה, לא תוכלו לעשות זאת ללא צוואה מסודרת.
מקרים כאלו קורים במציאות, בגלל שלא תמיד חושבים קדימה על היום שאחרי, ולפעמים בגלל שאלו מחשבות שמעדיפים שלא להיכנס אליהן… מובן לגמרי, אך בפועל התוצאות שמתקבלות הן מנוגדות לחלוטין לתפיסה ולדרך שלכם.
צוואה מגדירה את חלוקת הירושה, וכך היא יכולה לתת לכם שקט, בידיעה שדאגתם שסכומי הכסף שחסכתם במהלך החיים ינותבו למקומות הנכונים, ובביטחון שהחלטותיכם יקוימו בדיוק כפי שאתם רוצים, גם כשלא תהיו כאן כדי לאכוף אותן.
כל זה מסתכם ל-2 שאלות פשוטות –
כמה חשוב לכם שחלוקת רכושכם תהיה לפי רצונכם? ועד כמה תרצו למנוע וויכוחים או אי הבנות בין היקרים לכם?
חומר משפטי נוסף בנושא צוואות
הינה מסמך משפטי, המגדיר את אופן חלוקת העיזבון על ידי הנפטר והכל על פי רצונו.
ישנה חשיבות רבה לפרט בצוואה את מלוא הרכוש של המצווה, את זהות היורשים ואת היקף הרכוש שיחולק לכל אחד מהם, אופן החלוקה ותנאיה.
ישנן ארבע אפשרויות לעריכת צוואה: צוואה בכתב, צוואה בפני רשות, צוואה בפני עדים, וצוואה שבעל פה.
צוואה בכתב- צוואה זו חייבת להיות בכתב ידו של המצווה, לכלול בתוכה תאריך ואת חתימת המצווה (לפי סעיף 19 לחוק הירושה, תשכ"ה- 1965). מכיוון, שבצוואה זו אין צורך בעדים שיעידו על תוכנה ורצונו האמיתי של המצווה, ככל שתוגש התנגדות לצו קיום צוואה, ייתכן שבית המשפט יקבל את טענות המתנגדים ויבטל את הצוואה ו/או סעיפים מהותיים ממנה. מקרה זה יוביל למצב בו רצונו של המת לא יקוים.
צוואה בפני רשות- הינה צוואה הנערכת בפני גורם מוסמך כגון: שופט, רשם לענייני ירושה ועוד.
צוואה בפני עדים- הינה הנפוצה ביותר, צוואה זו נערכת על ידי עו"ד מומחה, בפני שני עדים שיוכלו להעיד על אופן עריכת הצוואה ועל התרשמותם ממצבו של המצווה. במקרה זה, במידה ותוגש התנגדות, לרוב בתי המשפט יקבלו את הרושם שהצוואה נכתבה על פי רצונו של הנפטר, ויש לכך עדים להוכיח את העניין.
צוואה שבעל פה- מדובר במקרים חריגים ביותר, בהם המצווה רואה עצמו מול פני המוות ו/או נמצא על ערש דווי ומצהיר בפני שני עדים על חלוקת העיזבון.
חשוב לדעת, כי צוואה באמצעות סרטון וידיאו או הקלטה קולית, טרם קיבלה הכרה בחוק הירושה. על כן, "צוואה" שכזאת יכולה לשמש רק כחיזוק לצוואה קיימת.
פנייה לעו"ד המתמחה בצוואות ודיני משפחה יכולה לחסוך אי הבנות וחיכוכים בין היורשים וקיום רצונו של המצווה.